Spaghetti Bolognese „In polacco”

[heading align=”left”] Spaghetti Bolognese „In polacco” [/heading]

Cel: Duży garnek, dużo jedzenia, proste przygotowanie (4 – 6 osoby);

Składniki:

  • 1 – 2 opakowania makaronu spaghetti (dla 2 porcji wystarczy ugotować pół paczki, lub według preferencji :))
  • mięso mielone wieprzowo – wołowe (500 g)
  • 3 – 4 cebule
  • 3 – 4 ząbki czosnku
  • bazylia (kilkanaście listów świężej bazylii lub garść suszonej)
  • oregano (kilkanaście listów świężej bazylii lub garść suszonego)
  • 3 – 4 łyżki oliwy *
  • kawałeczek masła ekstra (30g)  *
  • ser żółty lub parmezan (w zależności co mamy)
  • 2 puszki krojonych pomidorów **
  • 3 – 5 szczypt sól (miara szczypty – płaska łyżeczka)
  • 3 – 5 szczypt pieprz (miara szczypty – płaska łyżeczka)
  • brązowy cukier 2 – 3 łyżeczki lub 1 łyżka miodu
  • 4 -5 łyżek przecieru pomidorowego

Przygotowanie:

Sos:

  • Do głębokiego garnka wlewaym oliwę i masło ekstra (średni ogień)
  • Cebulę kroimy w drobną kostkę i dodajemy do podgrzanej oliwy + masło
  • Czosnek wyciskamy przez praskę i dodajemy do garnka
  • Mieszamy przez około 2 – 3 minuty, do momentu aż cebula „się zeszkli” (złota barwa)
  • Dodajemy mięso, mieszamy wszystko razem rozdrabniając przy tym mięso (ogień można podkręcić)
  • Mieszamy / Rozdrabniamy do momentu aż mięso będzie miało brązowy kolor (przysmaży się razem z cebulą i czosnkiem)
  • Dodajemy sól 2 – 3 szczypty i pieprz 2 – 3 szczypty
  • Dolewamy wody do wysokości mięsa (tak żeby mięso się ugotowało i zrobiło miękkie), około 7 – 9 minut
  • Po podgotowaniu mięsa dodajemy pomidory, przecier pomidorowy, posiekaną bazylię i oregano
  • Doprawiamy resztą soli i pieprzu, mieszamy i pozwalamy się przez 3 – 5 podgotować (zmniejszając przy tym ogień na mały)
  • Po około 3 – 5 minut sprawdzamy smak sosu, może się okazać że pomidory były kwaśne wtedy dodajemy w zależności od preferencji cukier brązowy / miód i można dodać sól, pieprz (dodatkowo)
  • Gotujemy przez następne 35 – 45 minut (na malutkim ogniu) co jakiś czas mieszając ***

Makaron:

  • Do dużego garnka wlewamy wodę (połowę objętości)
  • Dodajemy 1 łyżkę oliwy (żeby makaron się nie przyklejał do dna garnka)
  • Dodajemy 2 łyżeczki soli
  • Gdy woda zacznie się gotować dodajemy makaron, gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu (w zależności od preferencji)

Podanie:

  • Makaron do głębokiego talerza
  • Ser żółty / Parmezan zetrzeć i dodać na makaron (można dać na sos, ja wolę na makaron lepiej się rozpuści)
  • Dodajemy sos
  • Listek bazyli co by ładnie wyglądało
  • Łyżka, Widelec i jemy

 

Smacznego!

* zamiast oliwy i masła można użyć skrojonę w kostkę słoninę 50 – 80 g
** można użyć swieżych pomidorów w czasie sezonu jak są dojrzałe (wcześniej sparzyć i ściągnąć skórkę)
*** podobno – nie mam na ten temat dowodów naukowych – im dłużej pozwalamy żeby sos się gotował na malutkim ogniu tym jest smaczniejszy – nie popadajmy tutaj w skrajności – 5h to nie jest dobry pomysł 🙂

P.S. Przepis od mojej Mamy, pozdrawiam i przepraszam jak coś przekręciłem albo pomieszałem!

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *