Tajskie curry z kurczakiem

[heading align=”left”] Tajskie curry z kurczakiem [/heading]

Cel: Szybka potrawa, prosta w przygotowaniu, dająca niecodzienne smaki prosto z Azji  (3 – 4 osoby);

Składniki:

  • 400g ryżu (basmati / zwykły)
  • 2 filety z kurzczaka (300 / 400g)
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 2 łyzki pasty curry (zielonej / czerwonej / żółtej jaką macie – 3 łyżki jak lubicie bardziej pikantne)
  • 1 „pałka” trawy cytynowej (można użyć ze słoika – 2 łyżeczki)
  • 2 garści zielonej fasolki szparagowej
  • 2 garści świeżego zielonego groszku
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki sosu ostrygowego (ew. miód)
  • 4 łyżki sosu rybnego
  • 1 łyżka cukru
  • kilkanaście (w zależności od wielkości 10 – 15) listków bazylii cytrnowej (ew. zwykłej bazylii)
  • 1 limonka (skórka z limonki starta na tarce + sok)
  • Mały kawałek imbiru (imbir tajski: galangal, ja używam zwykły)

Przygotowanie:

  1. Ryż gotujemy „al dente” solą wcześniej wodę*
  2. Filety z kurczaka kroimy w kostkę (drobną / średnią zależy od was)
  3. Drobno siekamy czosnek
  4. Rozgrzewamy 2 – 3 łyżki oleju / oliwa w woku (lub głębokiej patelni) na małym ogniu
  5. Dodajemy pastę curry i posiekany czosnek
  6. Mieszamy aby pasta się rozprowadziła z olejem / oliwą
  7. Dodajemy mleko kokosowe, trawę cytrynową, imbir (starty na tarce), startą skórkę limonki
  8. Po podgrzaniu mleka** dodajemy sos rybny i ostrygowy, kurczaka i łyżkę cukru – dokładnie mieszamy
  9. Gotujemy około 4 – 6 minut – tak żeby kurczak był gotowy
  10. Dodajemy sok z limonki, posiekane liście bazylii (ewentualnie więcej cukru), fasolkę szparagową i zielony groszek – 2 – 3 minuty i podajemy
  11. Do głębokiego naczynia dajemy 2 łyżki ryżu i dodajemy tajskie curry

 

Smacznego!

* łyżka oliwy zapobiegnie przyklejaniu się ryżu do dna garnka
** mleko nie może się gotować – stąd mały ogień

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *