Bobotie po przygotowaniu.

Bobotie

Cel: Realizacja zadania 17 – Master Chef, poziom 1: potrafię ugotować po 1 daniu z każdej głównej kuchni świata;

Tym razem danie z Republiki Południowej Afryki, przy przygotowaniu sugerowałem się przepisem ze strony: polki.pl – bobotie.

 

Składniki (na 4 posiłki):

  • 500 g mielonej wołowiny
  • 1/4 szklanki oleju słonecznikowego
  • 2 duże jajka
  • kilka (3 / 4) liście laurowe
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka soli
  • 3/4 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki wody
  • 1/2 szklanki owocowego chutney
  • 1/2 szklanki octu winnego (białego)
  • 1 /2 kostki mięsnej
  • 6 łyżek kurkumy (można podzielić w proporcjach z curry: 3 łyżki kurkumy, 4 łyżki curry)
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 1 marchewka
  • garść rodzynek (ja użyłem suszonych śliwek)
  • garść migdałów (ja użyłem orzechów laskowych)
  • kasza bulgur / gryczana / miks – do podania

 

Przygotowanie:

  • Posiekaj cebulę i wyciśnij czosnek, podgrzej na oleju w garnku (głębokim) razem z liścmi laurowymi;
  • Dodaj mieloną wołowinę, wymieszaj całość i gotuj do momentu aż wołowina nabierze jasnobrązowego koloru;
  • W osobnej misce wymieszaj sól, ocet winny, cukier, wodę, kurkumę i dodaj do garnka po tym jak mięso będzie jasnobrązowe;
  • Dorzuć kostkę mięsną, dokładnie wymieszaj;
  • Dodaj chutney, rodzynki (drobno pokrojone śliwki) i bułkę tartką, dokładnie wymieszaj i pozostaw na ogniu około 10 / 15 minut (mięso powinno być miękkie);
  • Po ugotowaniu przełóż całość do naczynia żaroodpornego, dodaj startą marchew i migdały (posiekane orzechy laskowe), całość wymieszaj a następnie wygładź do jednolitej powierzchni;
  • W osobnym naczyniu ubij jajka z mlekiem i przelej całość na wierzch do naczynia żaroodpornego (tak żeby się mogło zapiec);
  • Piecz w piekarniku w temperaturze 180ºC przez 25 minut do momentu aż jajka się nie zapieką – jak w zapiekance.

 

Smacznego!

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *