Frytki z sosem Poutine

Cel: Realizacja zadania 17 – Master Chef, poziom 1: potrafię ugotować po 1 daniu z każdej głównej kuchni świata;

Frytki w niespodziewanym kanadyjskim wydaniu. Na podstawie przepisu ze strony Stonerchef (polecam zerknąć na inne przepisy!).
Oryginalny przepis: http://www.stonerchef.pl/frytki-sosem-poutine/ 

 

Składniki (na 2 osoby):

  • 1kg / 1,2kg ziemniaków
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki uniwersalnej (ja użyłem typ 450)
  • 0,5l bulionu wołowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5 cebuli
  • 1/2 łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu
  • 0,5l piwa (IPA lub inne mocno chmielowe; ~ 60 ml do sosu, reszta do frytek)
  • 1 łyżka ketchupu
  • 1 łyżka sosu Worcestershire
  • 2 łyżeczki octu balsamicznego
  • 1 kulka mozzarelli
  • 1 – 1,5 l oleju do smażenia frytek (ja użyłem słonecznikowego)

 

Przygotowanie:

Ziemniaki:

  • Obierz ziemniaki, opłucz
  • Pokrój w kształt frytek  (na tyle na ile pozwalają ziemniaki, grubość itp. jak lubisz)
  • Wrzuć do większej miski
  • Zalej piwem
  • Przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki (na czas przygotowania sosu)

Sos:

  • Do średniego garnka (na średnim palniku) roztop masło, cały czas mieszając
  • Dodaj mąkę i połącz dokładnie z masłem
  • Smaż przez ok. 2 minuty
  • Dodaj drobno posiekaną cebulę (dużo drobniej niż moja za zdjęcia) i czosnek przetarty przez praskę
  • Smaż całość przez ok. 3 minuty
  • Dodaj bulion, ketchup, sos Worcestershire, ocet balsamiczny, piwo, sól i piperz
  • Doprowadź sos do wrzenia i trzymaj na dużym ogniu przez ok. 7 minut – mieszając co jakiś czas
  • Sos powinnien mieć gładką konsystencję i delikatnie spływać po łyżce – jeżeli będzie zbyt gęsty dodaj buliony (lub ewentualnie trochę wody)  i gotuj jeszcze przez ok. 2 minuty

Finał:

  • Do większego garnka wlej olej i podgrzej do temperatury ok. 130 stopni
  • Wyjmij frytki z lodówki
  • Osusz i wrzuć do garnka z olejem
  • Gotuj około 4 minuty żeby frytki mogły zrobić się miękkie
  • Wyjmij frytki osusz z tłuszczu, podnosząc w tym samym czasie temperaturę oleju do ok. 170 stopni
  • Włóż frytki do rozgrzanego oleju i gotuj prez kolejne 5 -7 minut aż uzyskają złoto-brązowy kolor i wspaniałą chrupkość
  • Wyjmij frytki, odsącz z nadmiaru oleju, posól
  • Dodaj poszarpaną mozzarellę i polej sosem poutine

 

Smacznego!

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *