Placki ziemniaczane z gulaszem

Placki ziemniaczane z gulaszem

Cel: Realizacja zadania 17 – Master Chef, poziom 1: potrafię ugotować po 1 daniu z każdej głównej kuchni świata;

Dzisiaj bonus, nie kwalifikuję tego dania jako element celu który realizuje, ale samo danie jest tak smaczne i proste, żal byłoby się nim nie podzielić

Proszę Państwa klasyka –  Placki ziemniaczane z gulaszem.

[heading align=”left”] Składniki (na 2 dorosłe osoby i 1 dziecko): [/heading]

[row]
[one_half]

Placki Ziemniaczane

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 / 3 łyżki mąki (pszenna)
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • sól (szczypta)
  • 2 ząbki czosnku
  • olej słonecznikowy do smażenia
  • śmietana 18%
  • pietruszka

[/one_half]
[one_half]

Gulasz

  • Mięso wołowe / wieprzowe 0,5 kg (karczek lub łopatka)
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • cząber (2 łyżeczki)
  • 1 kostka mięsna
  • sól (szczypta)
  • pieprz (szczypta)
  • papryka czerwona słodka (3 łyżeczki)
  • zioła prowansalskie (2 łyżeczki)
  • 1 łyżka mąki (pszennej) – do zagęszczenia
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego do smażenia

[/one_half]
[/row]

[heading align=”left”] Przygotowanie [/heading]

[row]
[one_half]

Placki Ziemniaczane

  • Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce – małe oczka
  • Po około 5 minutach odlej zebraną w naczyniu wodę i porządnie wyduś starte ziemniaki
  • Zetrzyj na tarce – małe oczka – cebulę i dodaj do ziemniaków
  • Dodaj jajko, mąkę, przeciśnięty przez praskę czosnek i sól
  • Wymieszaj całość
  • Formuj placki (wielkość zależy od Twoich upodobań)
  • Smaż (jak gulasz jest już prawie gotowy) na rozgrzanym oleju 3 / 4 minuty z każdej strony
  • Po usmażeniu wyłóż na papier żeby zebrać nadmiar oleju
  • Placki polej gulaszem, dodaj łyżkę śmietany (na każdy placek) obsyp całość pietruszką

[/one_half]
[one_half]

Gulasz

  • Mięso należy pokroić w kostkę (wielkość zależy od Ciebie – ja preferują mniejszą kostkę)
  • Do garnka wlej olej i podgrzej
  • Dodaj drobno posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek
  • Smaż do momentu aż cebula będzie lekko przyrumieniona
  • Dodaj mięso, cząber, zioła i paprykę – wymieszaj całość
  • Mieszaj przez kilka następnych minut – co jakiś czas – do momentu aż mięso się obsmaży (zmieni kolor)
  • W osobnej misce rozpuść kostkę mięsno w około 400 ml wody
  • Dodaj kostkę do garnka z mięsem wymieszaj dokładnie
  • Dodaj sól, pieprz i gotuj całość na średnim ogniu przez około 15 min – pod przykryciem
  • Po takim czasie mięso powinno być miękkie – jeżeli tak nie jest zostaw całość na kolejne 5 / 7 min
  • W zależności od konsystencji (jeżeli część wody odparowała) – gęsta / rzadka – wybierz do osobnej szklanki trochę gulaszu (sam płyn) i dodaj mąkę – wymieszaj i wlej do gulaszu w celu zagęszczenia całości
  • Mieszaj przez 2 / 3 minuty do uzyskania klarownej konsystencji

[/one_half]
[/row]

Smacznego!

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *