Hiszpania - Paella z Krewetkami

Hiszpańska Paella z Krewetkami

Hiszpania – ryż z krewetką w pysznej odsłonie – Paella z Krewetkami.

Cel: Realizacja zadania 17 – Master Chef, poziom 1: potrafię ugotować po 1 daniu z każdej głównej kuchni świata;

Na podstawie przepisu ze strony, kwestiasmaku.com

 

[heading align=”left”] Składniki (na 2 osoby – 4 porcje): [/heading]

  • 16 dużych całych krewetek w pancerzach
  • oliwa lub olej roślinny (6 łyżek – 2 przy przygotowaniu, 4 do sosu)
  • koncentrat pomidorowy (1 łyżka)
  • słoda papryka czerwona (1 łyżka)
  • 125 ml białego wina (pół szklanki, wino półwytrawne)
  • 300 g suchego ryżu
  • 1 litr bulionu*
  • 3 papryki czerwone
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 duży dojrzały pomidor
  • Natka pietruszki
  • Pęczek szczypiorku

 

[heading align=”left”] Przygotowanie [/heading]

  • Jeżeli krewetki były mrożone – rozmrozić, i osuszyć;
  • Rozmrożone/Świeże krewetki przygotować – usunąć ciemne jelita (jeżeli nie zostały wcześniej usunięte);
  • Paprykę pokroić w małą kostkę;
  • Pomidora pokroić w małą kostkę;
  • Czosnek zetrzeć na tarce na najmniejszych oczkach;
  • Przygotować dużą patelnię (26 cm średnicy);
  • Na patelni rozgrzać oliwę, dodać paprykę i smażyć przez około 4 minuty, co jakiś czas mieszając;
  • Dodać czosnek, zamieszać;
  • Dodać pomidora i doprawić świeżo mieloną solą, zamieszać i smażyć przez 2 minuty;
  • Dodać koncentrat pomidorowy, paprykę słodką i wlać wino;
  • Całość wymieszać i gotować na większym ognio aż ilość sosu zmniejszy się o połowę – 3/4 minuty;
  • Dodać ryż (sypać po średnicy), powoli wszystko zamieszać i smażyć przez 2 minuty;
  • Dodać gorący bulion, wymieszać i całość zagotować;
  • Zmniejszyć ogień i gotać bez przykrycia przez 7/8 minut (nie mieszaj składników, całość na patelni ma lekko bulgotać);
  • Dodać krewetki, zmniejszyć ogień do minimum (nie mieszaj!);
  • Przykryj patelnię folią aluminiową (pokrywka też się sprawdzi jak nie masz folii);
  • Gotować przez około 6 minut, po tym czasie odkryj patelnię i zdejmij ją z ognia;
  • Posiekany szczypiorek i natkę pietruszki wymieszaj z oliwą polej po paelli;
  • Do podania dodać ćwiartkę cytryny;

 

Smacznego!

* Nie podaję przepisu na bulion, możesz wykorzystać kostkę rosołową, może to być bulion warzywny z sosem rybnym, na stronie z której brałem inspirację autorzy użyli bulionu szafranowego

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *