Bigos Staropolski

Polska – klasyk – Bigos Staropolski.

Bigos Staropolski to kolejne danie na liście do realizacji jednego z moich zadań.

Cel: Realizacja zadania 17 – Master Chef, poziom 1: potrafię ugotować po 1 daniu z każdej głównej kuchni świata;

Na podstawie przepisu ze strony, kuchnia-domowa.pl

[heading align=”left”] Składniki (na 2 osoby – 6 porcje): [/heading]

  • 0,5kg białej kapusty
  • 0,5kg kiszonej kapusty
  • 50g suszonych grzybów*
  • 450g kiełbasy
  • 200g boczku
  • 1 cebula
  • 100g suszonych śliwek
  • 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina

Przyprawy

  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 2 goździki
  • sól
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • pieprz biały

[heading align=”left”] Przygotowanie [/heading]

  • Grzyby przesypać do mała garnka i zalać 500ml zimnej wody. Pozostawić na całą noc.
  • Namoczone grzyby ugotować w tej samej wodzie w której się moczyły – ok. 30 minut.
  • Po ugotwaniu, wywar odlać do osobnego naczynia – będzie potrzebny do bigosu! – grzyby skroić w paski.
  • Kapustę kiszoną odsączyć, drobno pokroić, przełożyć do garnka i zalać małą ilością wodą (tak żeby zakryć kapustę) – gotować na średnim ogniu pod przykryciem – ok. 1 godziny.
  • Kapustę białą oczyścić z zewnętrznych liści (jeżeli masz całą główkę przekrój ją na pół potrzebne jest 0,5kg – odkrój środek – trzpień) – poszatkować, zalać wrzącą wodą (tak żeby zakryć kapustę). Posolić 2 łyżeczki soli i gotować do momentu aż kapusta będzie miękka – ok. 30 minut.
  • Ściągnij skórę z kiełbasy i pokrój w kostkę.
  • Boczek pokrój w kostkę.
  • Cebulę pokrój w kostkę.
  • Na patelni podsmaż razem boczek, kiełbasę i cebulę.
  • Po ugotwaniu obu kapust – odcedzić i połączyć w jednym garnku.
  • Dodaj pokrojone grzyby, wywar z grzbów oraz przyprawy.
  • Dodaj boczek, cebulę i kiełbasę, pokrojone w paski śliwki, wino – porządnie wymieszaj.
  • Całość przykryj przykrywką (zostaw niewielką szczelinę) i gotuj przez około 1 godz.

Punkt z orginalnego przepisu, którego nie zastosowałem, a domyślam się że warto by było (dla mnie za dużo czasu w ciągu 2 dni już bigosu nie będzie):

  • „Przez kolejne 2- 3 dni bigos należy zagotować, pogotować przez parę minut, jeśli byłoby za dużo płynu to go odparować i ponownie schłodzić. Bigos z czasem przechodzi smakiem i nabiera aromatu. Na trzeci dzień bigos jest gotowy do spożycia.”

 

Smacznego!

 

* Kupuj grzyby ze sprawdzonych źródeł, słabo byłoby kończyć życie na bigosie 🙂

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *