Bigos Staropolski to kolejne danie na liście do realizacji jednego z moich zadań.
Na podstawie przepisu ze strony, kuchnia-domowa.pl
[heading align=”left”] Składniki (na 2 osoby – 6 porcje): [/heading]
- 0,5kg białej kapusty
- 0,5kg kiszonej kapusty
- 50g suszonych grzybów*
- 450g kiełbasy
- 200g boczku
- 1 cebula
- 100g suszonych śliwek
- 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
Przyprawy
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 2 goździki
- sól
- pieprz czarny świeżo mielony
- pieprz biały
[heading align=”left”] Przygotowanie [/heading]
- Grzyby przesypać do mała garnka i zalać 500ml zimnej wody. Pozostawić na całą noc.
- Namoczone grzyby ugotować w tej samej wodzie w której się moczyły – ok. 30 minut.
- Po ugotwaniu, wywar odlać do osobnego naczynia – będzie potrzebny do bigosu! – grzyby skroić w paski.
- Kapustę kiszoną odsączyć, drobno pokroić, przełożyć do garnka i zalać małą ilością wodą (tak żeby zakryć kapustę) – gotować na średnim ogniu pod przykryciem – ok. 1 godziny.
- Kapustę białą oczyścić z zewnętrznych liści (jeżeli masz całą główkę przekrój ją na pół potrzebne jest 0,5kg – odkrój środek – trzpień) – poszatkować, zalać wrzącą wodą (tak żeby zakryć kapustę). Posolić 2 łyżeczki soli i gotować do momentu aż kapusta będzie miękka – ok. 30 minut.
- Ściągnij skórę z kiełbasy i pokrój w kostkę.
- Boczek pokrój w kostkę.
- Cebulę pokrój w kostkę.
- Na patelni podsmaż razem boczek, kiełbasę i cebulę.
- Po ugotwaniu obu kapust – odcedzić i połączyć w jednym garnku.
- Dodaj pokrojone grzyby, wywar z grzbów oraz przyprawy.
- Dodaj boczek, cebulę i kiełbasę, pokrojone w paski śliwki, wino – porządnie wymieszaj.
- Całość przykryj przykrywką (zostaw niewielką szczelinę) i gotuj przez około 1 godz.
Punkt z orginalnego przepisu, którego nie zastosowałem, a domyślam się że warto by było (dla mnie za dużo czasu w ciągu 2 dni już bigosu nie będzie):
- „Przez kolejne 2- 3 dni bigos należy zagotować, pogotować przez parę minut, jeśli byłoby za dużo płynu to go odparować i ponownie schłodzić. Bigos z czasem przechodzi smakiem i nabiera aromatu. Na trzeci dzień bigos jest gotowy do spożycia.”
Smacznego!
* Kupuj grzyby ze sprawdzonych źródeł, słabo byłoby kończyć życie na bigosie 🙂