Chińskie Pierożki

Chińskie Pierożki

W końcu musiał nadejść ten dzień, dzień w którym mierzę się z lepieniem pierogów – Chińskie Pierożki. Cień nadziei, który brał się z faktu, że miały to być “Chińskie” pierożki, szybko zniknął. Szacunek dla naszych Babć, Mam (a może też Dziadków, Ojców) za lepienie pierogów- nie jest to moja silna strona więc estetyka pozostawia wiele do życzenia, gdybyście też chcieli spróbować, przepis poniżej.

Cel: Realizacja zadania 17 – Master Chef, poziom 1: potrafię ugotować po 1 daniu z każdej głównej kuchni świata;

Na podstawie przepisu ze strony, Qchenne Wariacje

[heading align=”left”] Składniki (na 4 osoby): [/heading]

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 szklanki ciepłej wody
  • 0,5 łyżeczki soli

Farsz:

  • 500g mięsa mielonego wieprzowego
  • Por (0,5 szklanki drobno posiekanego)
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka tartego imbiru (świeżego)
  • Biały pieprz
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku (ja dodałem suszoną trawę cytrynową)

Sos:

  • 10 łyżek sosu sojowego
  • 2 łyżki octu ryżowego (obojętnie czy czarny czy biały)
  • 1,5 łyżeczki cukru brązowego
  • 1 ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę)

 

[heading align=”left”] Przygotowanie [/heading]

Ciasto:

  • Do większej miski przesyp mąkę, dodaj sól i wodę;
  • Całość dokładnie mieszaj (jak woda była gorąca użyj łyżki, po ostygnięciu mieszaj ręką), do momentu, aż przestanie się przyklejać do miski;
  • Przełóż ciasto na blat, posyp mąką i wyrabiaj dalej aż będzie miało gładką strukturę;
  • Przykryj ciasto ścierką i odstaw na 30 minut;

Farsz:

  • W większej misce wymieszaj, mięso, drobno pokrojony por, drobno posiekany czosnek, szczypiorek, starty imbir, sos sojowy oraz pieprz;
  • Całość dokładnie wymieszaj;

Ciasto + Farsz:

  • Blat lub stolnice posyp mąką wyłóż ciasto i rozwałkuj jak najcieniej;
  • Średnią szklanką wycinaj podstawę pieroga (okrąg / kwadrat – obojętne :));
  • Reszty ciasta zgarniaj i ponownie rozwałkuj;
  • Na środek wyciętego ciasta nakładaj łyżeczką małą porcję farszu;
  • No i teraz magia: zegnij ciasto w połowie brzegi zaciśnij palcami, tak żeby farsz nie wypłynął przy gotowaniu – brzmi łatwo? – powodzenia :);
  • W oryginalnym przepisie pierożki gotuj przez 7-10 min w bambusowym sicie na parze;

“ale ja nie mam bambusowego sita” – witaj w moim świecie  – Qchenne Wariacje nie zapomniały o takich osobach i jest na to rada 🙂 – w większym garnku zagotuj wodę wrzuć pierożki (nie wszystkie naraz chyba że masz taki wielki garnek) i gotuj przez 8 minut;

  • Po ugotowaniu podawaj z przygotowanym sosem;

Sos:

  • W misce wymieszaj sos sojowy, ocet ryżowy i cukier;
  • Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek wymieszaj całość;
  • Przelej do mniejszych miseczek;

 

Smacznego!

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *