Roast beef, Yorkshire Pudding, Onion Sauce

Roast Beef, Yorkshire Pudding, Onion Sauce

Roast Beef, Yorkshire Pudding, Onion Sauce, czyli pieczeń wołowa,  yorkshire pudding (epickie tłumaczenie) i sos cebulowy. Po fakcie porównałem z “oryginałem”, czyli zdjęciem tego dania z niedzielnego Angielskiego obiadu mojego kolegi – wyszło no prawie podobnie 🙂 Do poprawy w przyszłości Yorkshire Pudding i sos pieczeniowy.

Cel: Realizacja zadania 17 – Master Chef, poziom 1: potrafię ugotować po 1 daniu z każdej głównej kuchni świata;

Na podstawie przepisów ze strony, Notatnik Kuchenny

 

[heading align=”left”] Składniki (na 4 osoby): [/heading]

Pieczeń:

  • 1,5 kg wołowiny pieczeniowej (zrazowej)
  • 1 cebula
  • 4 marchewki
  • 5 ziemniaków
  • 1 por
  • bulion wołowy (1 szklanka z kostki)
  • 0.5l czerwonego wina (ja użyłem wytrawnego)
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżka oleju

Przyprawy

  • kilka ziaren pieprzu (nie liczyłem ~ 8)
  • 4 łyżki musztardy (zwykła stołowa wystarczy)
  • 2 liście laurowe
  • 2 łyżeczki tymianku
  • 4 ząbki czosnku (posiekane na plasterki)

 

Pudding:

  • szklanka mąki
  • 2 jajka
  • szklanka mleka
  • pół łyżki soli
  • olej

 

Sos Cebulowy:

  • 2 cebule
  • 8 łyżek śmietany
  • 10 dag masła

 

[heading align=”left”] Przygotowanie [/heading]

Sos Cebulowy:

  • Cebulę pokroić w okręgi (nie bardzo szerokie)
  • Położyć na rozgrzanej patelni, żeby ją lekko przy grillować – będzie miała bardziej wyrazisty smak
  • Dodać na patelnię masło
  • Dusić długo na małym ogniu (do momentu aż cebula będzie miękka)
  • Dodać śmietanę całość wymieszać i zmiksować  

 

Yorkshire Pudding:

  • Do miski wsypać mąkę
  • Dodać jajka, mleko oraz sól
  • Całość energicznie mieszać, do powstania dość rzadkiego ciasta
  • Ciasto odstawić na pół godziny
  • Piekarnik rozgrzać do 180 st. C.
  • Do pieczenia najlepsze będą foremki jak do babeczek / muffinów*
  • Do foremek wlej po 1 łyżeczce oleju i wstaw do rozgrzanego piekarnika na 15 min
  • Po 15 min wyjmij z piekarnika blaszkę z foremkami i ostrożnie do każdego wgłębienia wlej tyle ciasta, aby wypełniło je w całości
  • Wstaw z powrotem do piekarnika na około 20 – 25 min

 

Pieczeń Wołowa:

[row]
[two_third]

  • Do miski / większego naczynia, dodajemy wino i przyprawy (sekcja przyprawy powyżej), całość mieszamy
  • Do marynaty dodać wołowinę i całość odstawić na noc do lodówki
  • Piekarnik rozgrzać do 200 st. C.
  • Do większego naczynia żaroodpornego  / Brytwany dodać warzywa i odsączoną z marynaty wołowinę (nie wylewaj marynaty!)
  • Podlać olejem i piec bez przykrycia około 35 / 40 min**
  • Wołowinę po upieczeniu wyjąć, zawinąć w folię i umieścić w ciepłym miejscu, żeby mogła dojść
  • Z naczynia w którym pieczone było mięso, wyjąć warzywa, pozostały sos wymieszać ze szklanką bulionu i półtora szklanki winnej marynaty (w której marynowane było mięso)
  • Sos zagotować, zredukować i zagęścić delikatnie mąką
  • Wołowinę podawać podlaną sosem

[/two_third]
[one_third]Roast Beeft Yorkshire Pudding Onion Sauce Before[/one_third]
[/row]

 

Smacznego!

 

* najlepiej użyj jakiejś solidnej – sztywnej foremki

** jeżeli dodałeś ziemniaki, po 35 / 40 min, pozostałe warzywa zostaw jeszcze na 20 / 25 min żeby ziemniaki mogły dojść

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *