Indyjskie Samosy

Indyjskie Samosy z sosem miętowy

Indyjskie Samosy z sosem miętowym. Na zakończenie roku jeszcze jedno podejście do “pierogów”. Tym razem bardziej udane od poprzedniego, ale jeszcze jest nad czym pracować.

Cel: Realizacja zadania 17 – Master Chef, poziom 1: potrafię ugotować po 1 daniu z każdej głównej kuchni świata;

Na podstawie przepisów ze stron, Słodko Kwaśny, Ronja

[heading align=”left”] Składniki (na 4 osoby): [/heading]
Farsz:

  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 150 g drobno posiekanej cebuli
  • 1 puszka zielonego groszku
  • 1 pierś z kurczaka (pokrojona w drobną kostkę)
  • 1,5 łyżki drobno posiekanego świeżego imbiru
  • 2 papryczki chili (drobno posiekane)
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 2 łyżki przyprawy Garam Masala
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry
  • ¼ łyżeczki szafranu
  • 7 średnich ziemniaków (ugotowanych i pokrojonych w drobną kostkę)
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • 2 ząbki czosnku (przeciśniętego przez praskę)

Ciasto*:

  • 800g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki soli
  • ½ szklanki oleju rzepakowego
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 2 litry oleju rzepakowego do smażenia

Sos Miętowy:

  • 40 g liści świeżej mięty
  • 2 zielone papryczki chili ***
  • 1,5 łyżki drobno posiekanej cebuli
  • ½ łyżeczki startego świeżego imbiru
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1,5 łyżki wody

[heading align=”left”] Przygotowanie [/heading]
Sos Miętowy:

  • Wszystkie składniki wsyp do moździerza lub blendera
  • Dokładnie zetrzyj / zblenduj całość
  • Wstaw do lodówki przed podaniem, żeby było chłodne

Farsz:

  • Pierś z kurczaka pokrój w drobną kostkę
  • Smaż kurczaka na rozgrzanym oleju, dodaj kurkumę, smaż do momentu aż mięso będzie miękkie (ale nie suche)
  • Ziemniaki ugotuj, odcedź i pokrój w drobną kostkę
  • Na rozgrzanej patelni smaż kolendrę, cebulę, imbir i papryczkę chili
  • Smaż przez ~ 5 min
  • Dodaj ziemniaki, groszek, sprasowany czosnek, szafran i sól
  • Całość smaż przez ~ 10 min
  • Po podsmażeniu dodaj sok z cytryny i garam masalę
  • Całość porządnie wymieszaj i dodawaj do ciasta

Ciasto:

  • Przesiać mąkę do miski
  • Dodać sól i oliwę
  • Połączyć składniki i stopniowo dolewać ciepłą wodę, do momentu aż ciasto będzie elastyczne
  • Po przygotowaniu odstawić na 15 min
  • Następnie odrywać średniej wielkości kulki
  • Kulki rozwałkować na małe placki, przekroić na pół
  • Z połówek sklejać rożki wzdłuż prostego brzegu **
  • Dodać farsz do środka i zaklejać
  • Smażyć na głębokim oleju ~ 10 min

Smacznego!

* lepszym pomysłem, będzie zrobienia ciasta na bazie przepisu ze strony – Słodko Kwaśny
** namaczaj lekko wodą sklejane rogi, placki nie będą się rozwalać
*** czerwone też dadzą radę, ale kolorystycznie będą się “gryzły” 🙂

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *