Omlet z płatkami owsianymi

Puszysty omlet z płatkami owsianymi

Puszysty omlet z płatkami owsianymi to jedno z moich ulubionych dań śniadaniowych. Jest łatwy  w przygotowaniu, ale co ważniejsze, pyszny, pożywny i możesz do niego dodać to, na co masz ochotę. Dawaj, gotuj ze mną! 

Składniki (na 1 omlet):

Omlet:

  • 2 jajka
  • 3 łyżki płatków owsianych (górskie)
  • 2 łyżki mleka (2% czy jakie tam masz pod ręką)
  • kawałeczek masła (na patelnię do smażenia)
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Dodatki*:

  • papryka czerwona 100 g (skrojona w kostkę)
  • ser żółty 60 g (starty na grubych oczkach)
  • 2 / 3 listki sałaty masłowej
  • kilkanaście listków szpinaku baby (świeżego)
  • szynka / kiełbasa / salceson (generalnie jak Ci to pasuje jakieś mięso w plasterkach lub w kosteczce)
  • 3 plasterki pomidora
  • kilka plasterków zielonego ogórka
  • ćwiartka awokado (skrojona w kostkę)
  • ketchup
  • majonez 

Przygotowanie:

  • Jajka myjemy w ciepłej wodzie i wbijamy do miseczki
  • Widelcem lub rózgą roztrzepujemy jajka, żeby uzyskać jednolitą konsystencję
  • Dodajemy 2 łyżki mleka (omlet będzie bardziej puszysty)
  • Wsypujemy 3 łyżki płatków owsianych, ja używam górskich, żeby było co czuć „pod zębami”
  • Na koniec szczypta soli  i pieprzu
  • Mieszamy całość
  • Na patelni (używam płaskiej do naleśników, ale może być dowolna inna – pamiętaj, że w zależności od wielkości patelni, omlet wyjdzie albo mniejsze, ale grubszy, lub większy, ale cieńszy) roztapiamy masło na średnim ogniu
  • Dodajemy przygotowane ciasto na omlet
  • Po wlaniu na patelnie rozprowadź delikatnie płatki owsiane po całej patelni, żeby nie kumulowały się tylko w miejscu wylania masy
  • Smażymy około 4 min z jednej i 3 minuty z drugiej strony (czas może się delikatnie różnić w Twoim przypadku, sprawdzaj, czy ciasto się nie przypala)
  • Łopatką lub sprytnym podrzutem obracamy ciasto w trakcie smażenia 
  • I po zakończeniu przenosimy na talerz
  • Dodajemy wybrane składniki  (na połówce omletu) i drugą połówką zamykamy całość

Smacznego!

* dodatki zależą tylko i wyłącznie od Twojej wyobraźni. Ja podałem przykładowe składniki, których używam.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *